Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit
Stadswandeling Dieric Bouts
 
In de voetstappen van Dieric Bouts. Wandelen door het middeleeuws Leuven
Afspraak: donderdag 22 augustus om 14u aan het stadhuis Leuven (aan de trappen)

Inschrijven en betalen van 5 euro per persoon, ten laatste op 15 juni met vermelding van je clubnummer. Inschrijving is belangrijk om het aantal gidsen te bepalen.

Helemaal zeker is het niet – Middeleeuwse geschriften zijn niet altijd even accuraat – maar vermoedelijk reisde Dieric Bouts rond 1430 vanuit toenmalig Nederland naar Vlaanderen op zoek naar een job. Schilderen deed hij behoorlijk maar hij wou meer en beter. Italië was aantrekkelijk – de Italiaanse Renaissance stond in Firenze in de steigers – maar bleef een droom  wegens te duur (wellicht). Maar in Vlaanderen waren Jan van Eyck, Robert Campin en ene Rogier van der Weyden de nieuwe coryfeeën.

Dieric nam de boot vanuit Haarlem (wellicht), ging van boord in Brugge en begon zijn rondreis. Rogier van der Weyden zou stadsschilder worden in Brussel maar deed hem de suggestie toch maar eens in Leuven te gaan kijken. Daar gebeurde vanalles en konden ze er ongetwijfeld één gebruiken. Dieric kwam, zag en ... raakte meteen danig onder de indruk. Hij ging op in de bruisende activiteit van “die liefelijke stad in het dal”. Er werd gebouwd – stadhuis en Sint-Pieterskerk – en er werd belangrijke initiatieven genomen – de oprichting van de universiteit – en als handelscentrum liet het het geld rollen. Dieric kwam, zag en overwon. Hij huwde vrij snel een (overigens steenrijke) jongedame, raakte geïntroduceerd in de Leuvense beau monde en zorgde er daarenboven met zijn schildertalent voor dat zijn “winkel” draaide. En de andere verhalen vertellen we bij een paar topwerken  ...

Maar een Bouts leefde uiteraard niet van schilderen alleen. Hij kreeg een belangrijke plaats in de toenmalige samenleving en maakte van dichtbij tal van evoluties mee. Religie en haar middeleeuwse bezorgdheden omtrent “hoe raak ik in de hemel”, de uit haar voegen barstende universiteit en haar (vaak al te) vitale studenten, de groeiende noodzaak aan gezondheidszorg en sociale initiatieven voor de groeiende groep arme Leuvenaars ... Kortom, religieuzen van alle slag, jonge mensen uit een groot deel van het huidige West-Europa en ongehuwde jonge vrouwen van het platteland die naar de stad trokken en begijn werden. U hoort ervan. 

De stadswandeling brengt ons naar de vele plekken waar Dieric Bouts gestaan heeft. Ofwel is er een gebouw overgebleven, ofwel een verhaal, ofwel allebei. Alvast redenen genoeg om je wandelschoenen aan te trekken (ook als je recent de Boutstentoonstelling in museum M heb gezien). We plannen een (rustige) tocht van een tweetal uur, met start en aankomst op de Grote Markt.


Eddy Neerinckx, 7 mei 2024

🡡